9 Tips ter verbetering van de luchtkwaliteit op de werkvloer!

De lucht binnen kan 2 tot 5 keer meer verontreinigd zijn dan de buitenlucht! Er zijn veel aspecten die ervoor kunnen zorgen dat de binnenluchtkwaliteit verbetert, met een verminderde blootstelling aan schadelijke stoffen en luchtverontreiniging tot gevolg.

Vanderlindeinterieur_22405750 1336439976479550 2860208140673115305 n

1.
Goede ventilatie: dit zorgt ervoor dat frisse lucht de ruimte in kan komen en dat de concentratie schadelijke stoffen tot een minimum beperkt wordt.

2.
Lage luchtvochtigheid: een luchtvochtigheid tussen 45% en 55% is ideaal. Dit voorkomt schimmel en zorgt voor een
aangenaam woon- en werkklimaat.

3.
Luchtreinigers: in ruimtes die moeilijk te ventileren zijn, bieden luchtreinigers uitkomst. Zorg voor een hoge kwaliteit filters en vervang deze regelmatig.

4.

Reinig luchtbevochtigers en ontvochtigers regelmatig, deze kunnen een voedingsbodem vormen voor schimmels en bacteriën.

5.

Zorg voor groen: planten zijn niet alleen mooi, maar zorgen ook voor zuurstof in de lucht. In 2011 hebben Fytagoras en TNO in een interessant onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor verbetering van de luchtkwaliteit in schoollokalen door middel van planten. Een leuk bijkomend effect van planten is dat ze geluid absorberen en ook snel een einde maken aan de beruchte ‘gymzaallucht’ die in klaslokalen kan hangen.

Vanderlindeinterieur_Enver 083

6.
Plaatsing printers: printers zijn een (onderschatte) veroorzaker van luchtvervuiling. Plaats deze daarom bij voorkeur buiten het leslokaal.

7.

Kies voor goede materialen: weloverwogen keuzes voor materialen kunnen het binnenklimaat veraangenamen. Geluidsdempende vloeren en muren zorgen bijvoorbeeld voor een betere akoestiek en (potentieel) vermindering van stress gerelateerde klachten.

8.

Let op met vluchtige organische stoffen (VOC’s). Alle producten en materialen stoten stoffen uit tijdens het gebruik. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Let op de TVOC-score van producten. Is deze niet aanwezig, dan zal in veel gevallen de uitstoot vrij hoog zijn.

9.

Kies de juiste vloer. Er bestaan vloeroplossingen waarmee de hoeveelheid fijnstof in de lucht significant kan worden gereduceerd en de binnenluchtkwaliteit verbeterd wordt. Het is dus belangrijk om voor een goede vloeroplossing te kiezen. Tarkett streeft er daarom ook naar om bij het ontwerp van de producten steeds meer duurzame, gezonde materialen te gebruiken en zo de klanten te helpen om gezonde, mensvriendelijke ruimtes te creëren. Zo hebben wij bijvoorbeeld in geen enkele van onze elastische vloerproducten ftalaten zitten en is bijvoorbeeld de DESSO AirMaster® speciaal ontwikkeld om fijnstof op te vangen en vast te houden.

MEER INSPIRATIE !